4. Οικογενειακή Κατάσταση

Μετά το γάμο της Δέσπως, της πολυαγαπημένης του αδελφής, «την 26ην Ιανουαρίου 1903 ο Αναστάσιος Δ. Οικονομίδης ενυμφεύθη την Αριστέαν Κωνσταντίνου Μόσχου», όπως αναγράφεται στην κασέλα του γάμου της. Μια ηπειρώτισσα που παραμένει στη διαδρομή της (1886-1964), ως τα γεράματά της, ευθυτενής, απλή, σεβαστή, που με γενναιοδωρία ξέρει να ξεπερνάει τα «πάθια» της ζωής της, όπως θα έλεγε ο μέγας Παπαδιαμάντης.

Ο παπα-Αναστάσης αποκτάει μεγάλη οικογένεια. Η νηπιακή θνησιμότητα της εποχής τους στέρησε, νωρίς, τον Κωνσταντίνο και το Θεμιστοκλή. Σ’ ένα εξομολογητάριο σημειώνει τις ημερομηνίες γέννησης των παιδιών τους Ευάγγελου, Πολυξένης, Ελευθερίας, Δημητρίου, Ανδρέα και Γεωργίου.

Τα χρόνια περνούν με αγωνίες, με σκληρή δουλειά και η οικογένεια αυξάνει. Ο Ευάγγελος παντρεύεται τη Σοφία Τζούκα, η Πολυξένη το Λάμπρο Μωραϊτη, η Ελευθερία τον Ευάγγελο Μπέτικα, ο Δημήτριος την Αικατερίνη Βαζαλούκα, ο Ανδρέας την Παναγιώτα Σκάρα και ο Γεώργιος την Ευδοκία Δημελά.

Το 1952 χάνεται και ο Ευάγγελος και, τότε, γίνεται για τα τέσσερα παιδιά του – Σπύρο, Χρυσάνθη, Τάσο και Μιχάλη – παππούς και στοργικός πατέρας. Σήμερα, Σεπτέμβριος του 2008, ο νεότερος γιος του Γεώργιος είναι ο πρεσβύτερος της οικογένειας και αξίζει να τονιστεί, ότι χωρίς τα αυθεντικά στοιχεία, που κατά καιρούς εξιστορούσε, και άλλο υλικό, δε θα μπορούσε να γραφεί η παρούσα αφιέρωση.

Στα τέλη της ζωής του μένει κλινήρης και έχει την άγρυπνη φροντίδα της νύφης του Σοφίας, και την έγνοια όλων μας. Ο παπα-Αναστάσης αντιμετώπιζε τη ζωή με αξιοπρέπεια, γευότανε πίκρες και χαρές παιδιών και εγγονών, καμάρωνε για την προκοπή τους και είχε να λέει τον καλό το λόγο σε κάθε πρόοδο συγχωριανού. ΄Ηταν γνήσιος και αληθινός στις σχέσεις του, ευαίσθητος, σεβάσμιος και αυθεντικός στα μάτια της κοινωνίας. Είχε πάνω του λεβεντιά και εκκλησιαστικό παράστημα.

Και την Άνοιξη του 1963, σε ηλικία 79 ετών, τελειώνει ο χρόνος της παροικίας του σε τούτη τη ζωή και φεύγει γαλήνια, ως έτοιμος από καιρό. Την εξόδιο ακολουθία ψέλνει ο Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Ιωαννίνων με ιερείς της περιοχής. Ο ιεροψάλτης στην κηδεία του ήταν συνάδελφός μου δάσκαλος, θυμάται δε τον επικήδειο λόγο – τιμή στη δασκαλική και ιερατική φυσιογνωμία του παπα-Αναστάση και διηγείται λεπτομέρειες από το τραπέζι που έστρωσε η πρεσβυτέρα! Ο παπα-Αναστάσης πέρασε στην αιωνιότητα και αναπαύεται μπροστά στο ιερό Βήμα της Αγίας Παρασκευής Ραϊκου, κι όλο κάποιο δισέγγονο, τρισέγγονο – και έχει ο Θεός – θα βρίσκεται να ρίχνει ένα τρισάγιο στο μνημείο του!

Advertisements

Ένα Σχόλιο to “4. Οικογενειακή Κατάσταση”

  1. Πετρόπουλος Βασίλειος Says:

    Είναι σημαντικό για έναν άνθρωπο με πλείστα ενδιαφέροντα να έχει την ικανότητα να κουμαντάρει και να ιεραρχεί κάθε τι στη ζωή του κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να αναδύονται απ΄αυτόν η ισορροπία η αρμονία και κυρίως η οικογενειακή γαλήνη. Ο Παπαναστάσης ανήκει σ’ αυτούς του σπάνιους ανθρώπους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: