2. Ιερατική διακονία

     Ο δάσκαλος Αναστάσης, όταν τελειώνει τη στρατιωτική του θητεία, χειροτονείται ιερέας (σε φωτογραφία του 1922-23 εμφανίζεται στο σχολείο του Ραΐκου ανάμεσα στους μαθητές του με ράσα). Η ιερατική του ομολογία κατά τη χειροτονία του αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις. Με ευφράδεια λόγου και άριστο χειρισμό της γλώσσας φανερώνει ότι έχει συναίσθηση πως το αξίωμα της Ιεροσύνης είναι μέγα, δώρο και χάρισμα του Θεού. Όταν μετά τη χειροτονία του διέρχεται την αγορά των Ιωαννίνων (το κριθαροπάζαρο), όλοι τους Χριστιανοί, Εβραίοι, Αρμένηδες και Τούρκοι ακόμη, μπροστά στα μαγαζιά τους, τον υποδέχονται με το «Άξιος», γεγονός ασυνήθιστο που προξενεί το ενδιαφέρον και του Δεσπότη. ΄Ηταν σ’ όλον τον κόσμο αυτόν γνώριμος κι αγαπητός από το έργο του ως διερμηνέας ενώπιον του Κατή.
     
     Σύντομα του αναγνωρίζεται «η κατά Χριστόν επίδοσις και φιλοπονία», η ευλάβεια στο τυπικό των ιερών ακολουθιών, η βυζαντινή του ψαλμωδία και η ιεροπρέπειά του. Ο Δεσπότης του δίνει την ευλογία του πνευματικού – εξομολογητή και το οφφίκιο του οικονόμου, την ανώτερη τότε διάκριση του έγγαμου κληρικού. Συχνά συλλειτουργεί και προεξάρχει σε γιορτές και πανηγύρια στο Ράικο και τ’ άλλα χωριά και σε μοναστήρια της περιοχής περιώνυμα, της Παναγίας στη Σούτιστα (Καστρί), των Αγίων Πατέρων και της Παλιουρής, σε πανηπειρωτικά πανηγύρια.
     
     Κάθε Κυριακή και γιορτή κηρύσσει το λόγο του Θεού, σε μια εποχή που σπάνια κληρικός εκτός του ιεροκήρυκα της Μητρόπολης γνώριζε κι ερμήνευε το Ευαγγέλιο. Εξηγεί, ιδιαίτερα, τη σημασία της συμμετοχής των πιστών με διάθεση ψυχής στη λειτουργική ζωή της εκκλησίας και στην κοινωνία με τα μυστήρια. Χαρακτηριστικά επαναλάμβανε, ότι «η μεταλαβιά γίνεται φωτιά μέσα μας, χωρίς να καθίσει κανείς κάτω από το πετραχήλι του παπά».
     
     Μια περίοδο του εμφυλίου, 1946-1950, ο Σπυρίδωνας, Δεσπότης των Ιωαννίνων και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, από εμπιστοσύνη στα προσόντα του παπα-Αναστάση, του αναθέτει καθήκοντα στο μητροπολιτικό μέγαρο και του δίνει την ευχέρεια να λειτουργεί στον καθεδρικό Ναό και τον Άγιο Νικόλαο αγοράς.
     
     Αργότερα, στα 1955-56, περιοδεύει στην περιοχή ο ιεροκήρυκας Σεβαστιανός. Βρίσκει τον Παπαναστάση στο Ράικο να διαβάζει το σπάνιο βιβλίο «Διδαχαί», ομιλίες από τον άμβωνα του Ηλία Μηνιάτη, επιφανούς κληρικού του ΙΖ΄αιώνα. Ο ιεροκήρυκας αντιλαμβάνεται ότι έχει να κάνει μ’ ένα λόγιο κληρικό, δίνει τον ασπασμό του και αναχωρεί την ίδια ώρα για το επόμενο χωριό.
     
     Τα επόμενα χρόνια ο παπα-Αναστάσης αποσύρεται από εφημέριος για λόγους υγείας και ετοιμάζει, από τότε, μια στολή με λευκά άμφια. Από χρόνια, εξάλλου, έγραφε το «Γρηγορείτε και προσεύχεσθε ότι ουκ οίδατε την ώραν, εν η ο κ.τ.λ.»

Advertisements

2 Σχόλια to “2. Ιερατική διακονία”

 1. Παπαϊωάννου Κώστας Says:

  Ο ιερέας Αναστάσης, έδειξε μέσα από τη ζωή του, το έργο του και την αφοσίωσή του στα καθήκοντά του, πως ήταν άξιος της αγάπης και του σεβασμού που ενέπνεε σε εχθρούς και φίλους.

 2. Πετρόπουλος Βασίλειος Says:

  Ο Παπαναστάσης είναι ένας από τους αξιόλογους κουβαλητές της Μικρασιάτικης φινέτσας που ήρθε και μπόλιασε με τη γκορτσιά του ελλαδικού χώρου. Έτσι, ημέρεψαν τα λαγκάδια και οι πλαγιές μιας Ελλάδας ταλαιπωρημένης και αγριεμένης από την πολύχρονη σκλαβιά.
  Η δασκαλική του πορεία δεν περιορίζεται στο Νάρθηκα της εκκλησίας ή στους τέσσερις τοίχους της αίθουσας. Η μόρφωση, η υπομονή και η επομονή του, το όραμα για μια Ελλάδα ελεύθερη είναι μόνιμα χαρακτηριστικά που κοσμούν όλόκληρη τη ζωή του και διαχέονται προς όλες τις κατευθύνσεις. Σε όλες του τις δράσεις ο δάσκαλος Παπαναστάσης συναντά τον ιερέα, τον θερμό πατριώτη, τον κοινωνικό αγωνιστή μα πάνω απ΄όλα τον Άνθρωπο Παπαναστάση που διδάσκει με έργα και όχι με λόγια…
  Καλό παράδειγμα προς μίμηση!
  Η ιερατική διακονία του Παπαναστάση ενώνει τις φωνές όλων των απλών κληρικών που με τη δύναμη της ψυχής τους και κάτω από δύσκολες συνθήκες κρατούν ψηλά την Εκκλησία και την Ορθοδοξία. Ότι, δηλαδή, η Εκκλησία του Χριστού δεν είναι οικόπεδα, ανταλλαγές και προκλητική χλιδή…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: