Αφιέρωμα

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, ένα νήπιο 3ων ετών από το Ράικο των Ιωαννίνων, στερημένο τη μητρική αγάπη, ξενιτεύεται με τον πατέρα του στην Προύσα της Μ. Ασίας. Ο πατέρας μοχθούσε στο φούρνο του και ο Αναστάσης προόδευε στα γράμματα. Κι όταν μαθαίνονται οι σφαγές των Αρμενίων και πυκνώνουν οι απειλές στα ελληνικά μαγαζιά, στα 1902, πατέρας και γιος, 18 ετών πια, επισπεύδουν την αναχώρηση από την Προύσα στο Ράικο. Η μόρφωση και καλλιέργεια του Αναστάση στην κλασσική παιδεία, την ιστορία του Γένους, την κατήχηση στην ορθόδοξη αλήθεια, στα τούρκικα και γαλλικά, ο πολιτισμός του τόπου, είναι το φορτίο που έμεινε από την ξενιτειά.

Στα 1904, ο Αναστάσης γίνεται δάσκαλος, σε μια εποχή που δεν εξετάζει τους πόθους της κοινωνίας και την αφήνει «εις το σκότος, εις την πρόληψιν, εις την αμάθειαν». Από τα πρώτα δασκαλικά του βήματα δεν περιορίζει την αποστολή του στα λίγα γράμματα. Το όραμά του είναι μια αληθινή εκπαίδευση και – κυρίως  μετά τα τρόπαια του 1912 και 1913 – συντάσσεται με την άποψη που θέλει μια ζωογόνα πνοή στα σχολεία, μια μεταρρύθμιση στην  εκπαίδευση.

Από το 1921, παπα-Αναστάσης πλέον, στην ιερατική του διακονία εμβαθύνει το περιεχόμενο της πατροπαράδοτης πίστης και ευσέβειας με την ερμηνεία του  Ευαγγελίου και την ορθόδοξη αγωγή. Διακρίνεται για την «κατά Χριστόν επίδοσιν και φιλοπονίαν» και την ιεροπρέπειά του. Σύντομα γίνεται πνευματικός – εξομολογητής – με το εκκλησιαστικό οφφίκιο του «οικονόμου». Στη σταδιοδρομία του είναι ένας «σκαπανέας» Δάσκαλος και ένας αληθινός Ιερέας.

Από πεποίθηση και ιδιοσυγκρασία αγωνιστής είναι παρών σε κάθε εθνική προσπάθεια για Ελευθερία και κοινωνική απολύτρωση. Νεαρός δάσκαλος μετέχει, ως γραμματικός, στο προαπελευθερωτικό κίνημα του Καπετάν Κρομμύδα. Στηρίζει το βενιζελικό όραμα στα χρόνια του διχασμού. Μένει όρθιος στα επικά χρόνια του ’40 και στα πέτρινα χρόνια 1942-48 παίρνει μέρος στην εθνική Αντίσταση. Η έννοια  πατριώτης έχει στο έργο του τη διάστασή της.

Είναι ειλικρινής και ευπροσήγορος στις συναναστροφές του, στοργικός με την οικογένειά του, αυστηρός με τον εαυτό του, μοναχικός με συντροφιά το βιβλίο, σεβάσμιος κι αυθεντικός για τους άλλους, ενώ ο ίδιος αναζητούσε τον άνθρωπο.

Η εξιστόρηση από τον αγώνα της ζωής του Αναστασίου Δ. Οκονομίδη, ιερέως οικονόμου και διδασκάλου, αφιέρωμα στη χαρισματική μορφή του, ακολουθεί μια χρονολογική σειρά σε τέσσερις ενότητες: σπουδές και δασκαλική πορεία, ιερατική διακονία, κοινωνικοί και πατριωτικοί αγώνες, οικογενειακή κατάσταση.

Advertisements

2 Σχόλια to “Αφιέρωμα”

 1. ΠΛΑΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Says:

  ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ-ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΥ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ.Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΜΕ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΓΛΑΦΥΡΟΤΗΤΑ,ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΙΔΙΟΣΥΓΚΡΑΣΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ,ΠΟΥ ΑΠΟ ΟΣΑ ΣΥΜΠΕΡΑΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ,ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ,Ο ΠΑΠΑ-ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΕΠΡΟΚΕΙΤΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΜΕ ΑΞΙΟΤΙΜΟ ΚΥΡΟΣ,ΠΟΛΥΤΑΛΑΝΤΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΓΕΝΝΑΙΟ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ.ΕΠΙΣΗΣ,ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΥΓΧΑΡΩ ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΕΤΟΙΩΝ ΣΕΛΙΔΩΝ ΜΕΤΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ,ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ.ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΒΛΕΠΕΤΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ.ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ!

 2. maria giomelaki Says:

  ΤΑΣΟ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ! ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑ, ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΜΟΥ! ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΧΟ.
  ΕΞΙΣΤΟΡΕΙΣ ΤΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ,ΜΕ ΕΥΧΕΡΕΙΑ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΡΥΦΕΡΟΤΗΤΑ ,ΑΡΕΤΕΣ ΠΟΥ ΥΠΟΔΗΛΩΝΟΥΝ ΕΝΑΝ ΕΓΓΡΑΜΜΑΤΟ ΑΝΘΡΩΠΟ, ΑΞΙΟ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗ ΤΟΥ ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΓΝΟ ΠΑΙΔΙ,ΠΟΥ ΘΑΥΜΑΖΕ ΚΑΙ ΑΓΑΠΟΥΣΕ ΑΠΛΑ ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ ΤΟΥ.
  ΣΥΓΧΩΡΕΣΕ ΜΟΥ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΚΤΗΤΙΚΗΣ ΑΝΤΩΝΥΜΙΑΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ( ΠΑΠΠΟΥ ΜΟΥ) ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ.ΕΓΙΝΕ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ ΠΟΥ ΚΥΛΗΣΑΝ ΟΤΑΝ ΔΙΑΒΑΖΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΟΥ ΗΤΑΝ ΚΙ ΑΥΤΑ ΑΠΟΛΥΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ.
  ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΝΑΝΕ, ΟΤΑΝ Η ΜΝΗΜΗ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ,ΙΣΩΣ ΕΞΩΡΑΙΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ…
  Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΑΝΤΑ ΕΝΙΩΘΑ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΦΩΤΕΙΝΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΑΣ ΗΜΟΥΝ ΜΙΚΡΗ. ΗΤΑΝ ΗΔΗ ΕΞΑΣΘΕΝΙΜΕΝΟΣ
  ΣΩΜΑΤΙΚΑ, ΟΤΑΝ ΜΕ ΤΑ ΤΡΕΜΑΜΕΝΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΜΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΔΩΣΕ ΣΤΗ ΜΑΜΑ ΜΟΥ…. ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟΤΕ Η ΔΙΑΤΥΠΩΜΕΝΗ ΑΥΤΗ ΑΠΟΨΗ ΣΑΥΤΟ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΧΑΡΤΙ,ΗΤΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΗΡΙΓΜΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΥ ΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΩΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΩΣ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ. ΔΕΝ ΣΟΥ ΚΡΥΒΩ ,ΟΤΙ ΚΑΙ ΤΥΨΕΙΣ ΕΝΟΙΩΘΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑ ΚΑΙ ΤΥΠΙΚΑ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΩ ΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΟΥ, ΑΛΛΑ ΝΟΜΙΖΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ ΘΑ ΗΤΑΝ ΙΚΑΝΟΠΟΗΜΕΝΟΣ ΩΣ ΠΑΠΠΟΥΣ.
  ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΛΟΙΠΟΝ,ΔΥΝΑΤΟΣ ,ΕΞΥΠΝΟΣ,ΦΩΤΕΙΝΟΣ. ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ. ΕΣΥ Ο ΠΙΟ ΤΥΧΕΡΟΣ ΑΠ ΟΛΟΥΣ ΠΟΥ ΕΖΗΣΕΣ ΚΟΝΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙ »ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΕΣ» ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ. ΒΑΡΕΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ, ΟΜΩΣ ΣΤΑΘΗΚΕΣ ΕΠΑΞΙΑ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ,ΜΕ ΕΠΙΣΦΡΑΓΙΣΜΑ ΤΟ ΚΑΛΟΓΡΑΜΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΒΙΒΛΙΟ- ΑΦΙΕΡΩΜΑ.
  ΜΑΚΑΡΙ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΑ ΑΞΙΩΘΕΙ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΠΑΠΠΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙΣ ΝΑ ΤΗ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ.
  ΕΓΩ ΒΛΕΠΕΙΣ ΑΡΝΙΟΜΟΥΝΑ ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΨΩ ΤΙΣ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ ΑΠΟ ΦΟΒΟ.ΜΕ ΒΑΣΑΝΙΖΕ ΠΑΝΤΑ Η ΣΚΕΨΗ ΟΤΙ ΜΟΥ ΤΑ ΛΕΕΙ ΓΙΑΤΙ ΙΣΩΣ ΝΑ ΜΗ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΤΑ ΞΑΝΑΠΕΙ ! ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΟΒΟΜΟΥΝ ΠΟΛΥ. ΛΑΘΟΣ ΒΕΒΑΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΑΣ ΠΟΡΕΙΑ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΗΘΕΛΑ ΤΙΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΕΓΩ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΟΝ ΕΧΩ ΔΙΠΛΑ ΜΟΥ…
  Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΟΜΩΣ ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΜΑΖΕΥΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ ΠΑΡΟΜΟΙΟ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ,ΠΟΥ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΣΟΥ ΞΑΝΑΛΕΩ. ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΧΟ!
  ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΥΘΟΡΜΗΤΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΩ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΜΟΥ ΜΑΣ ΧΑΡΗΣΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑΙ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΓΕΡΟΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΣ ,ΝΑ ΜΟΥ ΤΟΥΣ ΘΥΜΙΖΕΙΣ ΚΑΙ ΑΣ ΚΛΑΙΩ.
  ΦΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ ΠΟΥ ΕΚΤΙΜΩ ΒΑΘΥΤΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
  ΜΑΡΙΑ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: